Bakłażan smażony w cieście z miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1534
Bakłażan smażony w cieście z miodem
fot. Timo Tijhof / CC-BY 4.0

Składniki:

  • 250 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 bakłażany
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, odsączyć z wody i pokroić je w plastry o grubości 1 cm. Następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko, wbić jajko i całość rozmieszać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie w roztrzepanym cieście namoczyć pokrojone wcześniej bakłażany, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Miód lipowy wymieszać z mielonym imbirem i polać nim całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów