Bakłażan smażony w cieście z miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1534
Składniki:
- 250 ml płynnego miodu lipowego
- 2 bakłażany
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, odsączyć z wody i pokroić je w plastry o grubości 1 cm. Następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko, wbić jajko i całość rozmieszać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie w roztrzepanym cieście namoczyć pokrojone wcześniej bakłażany, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Miód lipowy wymieszać z mielonym imbirem i polać nim całość.
Komentarze (0)