Ziemniaki smażone z sosem śmietanowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2856
Ziemniaki smażone z sosem śmietanowym
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 200 ml śmietany 32%
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w duże ćwiartki i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju w rondlu na rumiany kolor. Po usmażeniu ziemniaki osączyć z oleju, oprószyć szczypta soli i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: śmietanę przelać do rondla, wsypać do niej suszone oregano i postawić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wodę, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zrumienić na drugiej patelni na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Po zrumienieniu dodać do całości. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów