Ziemniaki smażone z sosem śmietanowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3151
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- Sos:
- 200 ml śmietany 32%
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w duże ćwiartki i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju w rondlu na rumiany kolor. Po usmażeniu ziemniaki osączyć z oleju, oprószyć szczypta soli i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: śmietanę przelać do rondla, wsypać do niej suszone oregano i postawić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wodę, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zrumienić na drugiej patelni na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Po zrumienieniu dodać do całości. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: śmietanę przelać do rondla, wsypać do niej suszone oregano i postawić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wodę, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zrumienić na drugiej patelni na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Po zrumienieniu dodać do całości. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)