Tagliatelle carbonara
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2808
Składniki:
- 250 g tagliatelle
- 30 ml białego wina wytrawnego
- 15 g wędzonego boczku w plastrach
- 10 g tartego parmezanu
- 3 żółtka jajka
- 1 cebula
- garść świeżej bazylii
- sól
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody. Żółtka roztrzepać z tartym parmezanem i odstawić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Potem wlać do tego wino wytrawne i smażyć, cały czas mieszając, aż wino odparuje. Wtedy ściągnąć z ognia. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i kiedy jest gorący - wlać do niego roztrzepane żółtka z parmezanem oraz smażony boczek z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i posypać świeżą bazylią.
Komentarze (0)