Zupa cytrynowa z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5262
Składniki:
- 20 dkg skrzydełek kurzych
- 2 cytryny
- 150 ml śmietany
- 2 żółtka
- 3 suszone listki melisy
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 5 łyżek ryżu
- sól
- biały pieprz
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
Opis przygotowania:
Cytryny umyć, obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok. Cebulę obrać i pokroić drobno. Włoszczyzna umyć, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać obraną skórę z cytryny oraz skrzydełka z kurczaków. Zagotować 1,5 l wody i zalać nią warzywa ze skrzydełkami. Całość gotować przez 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie wywar odcedzić, nie wylewać, doprawić solą, wsypać ryż i gotować przez 15 minut, aż ryż zmięknie. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i sokiem z cytryn i wlewać stopniowo do zupy. W czasie wlewania żółtek zupę podgrzewać, lecz nie gotować. Gotową zupę posypać listkami melisy i przyozdobić plasterkami cytryny.
Komentarze (0)