Zupa cytrynowa z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5050
Zupa cytrynowa z ryżem
fot. Lara604 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 dkg skrzydełek kurzych
  • 2 cytryny
  • 150 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • 3 suszone listki melisy
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 5 łyżek ryżu
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji

Opis przygotowania:

Cytryny umyć, obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok. Cebulę obrać i pokroić drobno. Włoszczyzna umyć, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać obraną skórę z cytryny oraz skrzydełka z kurczaków. Zagotować 1,5 l wody i zalać nią warzywa ze skrzydełkami. Całość gotować przez 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie wywar odcedzić, nie wylewać, doprawić solą, wsypać ryż i gotować przez 15 minut, aż ryż zmięknie. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i sokiem z cytryn i wlewać stopniowo do zupy. W czasie wlewania żółtek zupę podgrzewać, lecz nie gotować. Gotową zupę posypać listkami melisy i przyozdobić plasterkami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów