Khoresh Gheymeh
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2633
Składniki:
- 400 g pomidorów w puszce
- 300 g łopatki jagnięcej bez kości
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 szklanki łuskanego grochu
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego szafranu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Groch łuskany zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć pokroić w słomkę, potem usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielony tymianek, kurkumę, szafran i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie wlać namoczony groch łuskany wraz z bulionem, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, potrawę ponownie doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko posypać usmażonymi wcześniej frytkami.
Komentarze (0)