Khoresh Gheymeh

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2633
Khoresh Gheymeh
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów w puszce
  • 300 g łopatki jagnięcej bez kości
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 szklanki łuskanego grochu
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego szafranu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Groch łuskany zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć pokroić w słomkę, potem usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielony tymianek, kurkumę, szafran i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie wlać namoczony groch łuskany wraz z bulionem, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, potrawę ponownie doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko posypać usmażonymi wcześniej frytkami.

Komentarze (0)