Tofu smażone z fasolką, papryką i trawą cytrynową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2491
Składniki:
- 40 g tofu
- 25 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone trawy cytrynowej
- 1 czerwona papryka chili
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Tofu pokroić na kawałki. Trawę cytrynową sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną papryczkę oraz ugotowaną fasolkę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej tofu oraz posiekaną drobno trawę cytrynową. Całość smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)