Gnocchi z wołowiną i skórką cytrynową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2799
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 5 łyżek oleju
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 1 skórka cytrynowa
- 1 marchew
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Skórkę cytrynową sparzyć wrzącą wodą i pokroić w cienką słomkę. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podsypać je mąka, zwinąć w długi rulon i pokroić na kawałki o długości 3 cm. Pokrojone kawałki wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować do chwili, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je na sicie, po czym rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć na niej ugotowane wcześniej gnocchi do chwili, aż się przyrumienią na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w cienkie plastry mięso. Oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny oraz sos sojowy, dodać pokrojoną marchew, liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, gotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do gnocchi na talerzu. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na niej pokrojoną wcześniej skórkę cytrynową, oprószoną szczyptą soli do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)