Avgolemono - grecka zupa jajeczno-cytrynowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1135
Składniki:
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 plastry z cytryny
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 marchew
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Marchew umyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzucić ją do rondla. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla z pokrojoną wcześniej marchewką, zalać lekko osolonym bulionem drobiowym i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, jajka wbić do kubka, wlać do nich sok z cytryny i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać to do gotowanej zupy i dobrze wymieszać. Następnie wsypać do tego suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni, po czym ściągnąć go z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i plastrem cytryny.
Komentarze (0)