Falafel z ciecierzycy i ryżu
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3318
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki w zalewie
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki śmietanki sojowej
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki kleistego ryżu
- pęczek zielonego koperku
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Przygotować falafel: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i oprószyć cynamonem oraz solą. Do cebuli dodać osączoną z zalewy ciecierzycę i razem utrzeć w makutrze. Następnie dodać do tego kminek, mąkę, sodę oczyszczoną, pieprz i 2 łyżki oleju. Uformować ręcznie kulki wielkości orzechów włoskich. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić do niego kulki i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty. Ryż opłukać, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody, ugotować, odparować i utrzeć ze śmietanką sojową. Utarty ryż wyłożyć na usmażone kulki. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.
Komentarze (0)