Falafel z ciecierzycy i ryżu

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3318
Falafel z ciecierzycy i ryżu
fot. yuko chan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki w zalewie
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki śmietanki sojowej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki kleistego ryżu
  • pęczek zielonego koperku
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Przygotować falafel: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i oprószyć cynamonem oraz solą. Do cebuli dodać osączoną z zalewy ciecierzycę i razem utrzeć w makutrze. Następnie dodać do tego kminek, mąkę, sodę oczyszczoną, pieprz i 2 łyżki oleju. Uformować ręcznie kulki wielkości orzechów włoskich. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić do niego kulki i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty. Ryż opłukać, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody, ugotować, odparować i utrzeć ze śmietanką sojową. Utarty ryż wyłożyć na usmażone kulki. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów