Łosoś ze szpinakiem, rodzynkami i skórką cytrynową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 741
Składniki:
- 800 g filetów z łososia
- 300 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki masła cytrynowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki otartej skórki cytrynowej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i odsączyć z wody. Filety z łososia oprószyć solą oraz pieprzem. Smażyć je z obu stron do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego mocno masła cytrynowego na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu rybę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pozostałe masło cytrynowe rozgrzać na patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać rodzynki i szpinak. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po czym dodać do startą skórkę cytrynową, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.
Komentarze (0)