Łosoś ze szpinakiem, rodzynkami i skórką cytrynową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 741
Łosoś ze szpinakiem, rodzynkami i skórką cytrynową
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g filetów z łososia
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki masła cytrynowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki otartej skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i odsączyć z wody. Filety z łososia oprószyć solą oraz pieprzem. Smażyć je z obu stron do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego mocno masła cytrynowego na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu rybę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pozostałe masło cytrynowe rozgrzać na patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać rodzynki i szpinak. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po czym dodać do startą skórkę cytrynową, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów