Babka cytrynowa z lukrem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 745
Babka cytrynowa z lukrem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 360 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Lukier:
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Ponadto:
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 4 gałązki białych kwiatów z czarnego bzu, sparzonych wrzącą wodą (opcjonalnie do dekoracji)

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem zmiksować w drugiej misce na jednolitą masę. Do masy maślanej wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie wsypać do tego wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, a następnie wlać do tego sok z cytryny i wsypać startą skórkę cytrynową. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, a po wymieszaniu przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia. Składniki w formie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez około 40 minut. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto do niego się przylepia, to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować lukier: do miski wsypać cukier puder, wlać do tego sok z cytryny, wrzącą wodę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Po wymieszaniu przelać na upieczoną wcześniej babkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów