Zapiekanka pomidorowo-cukiniowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2161
Składniki:
- 20 g tartego sera Gouda
- 15 g tartego parmezanu
- 4 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory oraz cukinię pokroić w cienkie plastry i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią pokrojone wcześniej warzywa. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i nałożyć listki świeżej bazylii. Wszystko posypać tartym serem Gouda i parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)