Kebab z serem, ryżem, grillowanymi warzywami oraz grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1942
Kebab z serem, ryżem, grillowanymi warzywami oraz grzybami
fot. Smabs Sputzer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • Kebab:
  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Pieczarki pozbawić błony i pokroić na połówki. Pokrojone warzywa i pieczarki nabić na patyczki szaszłykowe, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Upieczone ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, zasypać kurkumą, ugotować na sypko, odparować i dodać do grillowanych składników na talerzu.

Przygotować kebab: ser feta pokroić na małe kawałki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Łopatkę wołową zmielić maszynką do mięsa do miski. Po czym dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, mieloną kolendrę, kminek i całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszać, oblepić tym ser feta na patyczkach szaszłykowych, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować z każdej strony do miękkości mięsa.

Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów