Kebab z serem, ryżem, grillowanymi warzywami oraz grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2149
Składniki:
- 4 pieczarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 zielona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
- Kebab:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 100 g sera feta
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Pieczarki pozbawić błony i pokroić na połówki. Pokrojone warzywa i pieczarki nabić na patyczki szaszłykowe, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Upieczone ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, zasypać kurkumą, ugotować na sypko, odparować i dodać do grillowanych składników na talerzu.
Przygotować kebab: ser feta pokroić na małe kawałki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Łopatkę wołową zmielić maszynką do mięsa do miski. Po czym dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, mieloną kolendrę, kminek i całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszać, oblepić tym ser feta na patyczkach szaszłykowych, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować z każdej strony do miękkości mięsa.
Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu.
Przygotować kebab: ser feta pokroić na małe kawałki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Łopatkę wołową zmielić maszynką do mięsa do miski. Po czym dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, mieloną kolendrę, kminek i całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszać, oblepić tym ser feta na patyczkach szaszłykowych, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować z każdej strony do miękkości mięsa.
Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)