Upma z makaronem i twarogiem oraz pastą chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2056
Upma z makaronem i twarogiem oraz pastą chili
fot. mojosaurus / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany 18 %
  • 30 g białego sera twarogowego
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki pasty chili
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Dodać zielony groszek, wlać 1,5 szklanki lekko osolonej wody i ugotować do miękkości, po czym odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony na kawałki szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną natkę pietruszki, gorczycę i kminek i smażyć przez 1,5 minuty. Potem do tego włożyć makaron ryżowy i smażyć na rumiany kolor. Do całości dodać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć na talerz. Na talerz wyłożyć po 1 łyżce pasty chili oraz twaróg wymieszany ze śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów