Bahn xeo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2015
Składniki:
- 15 g szynki wędzonej
- 5 dag kiełek fasoli mung
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki letniej wody
- 1 czerwona papryczka chili
- pęczek rukoli
- sól
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kurkumy
Opis przygotowania:
Rukolę oraz kiełki fasoli mung umyć osączyć z wody. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i połączyć z rukolą. Dodać do tego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i zalać gotowym sosem sojowym. Następnie całość oprószyć szczyptą soli, wymieszać i odstawić do lodówki do czasu usmażenia placków. Szynkę pokroić w kostkę. Papryczkę chili posiekać drobno.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski. Dodać do niej kurkumę, cukier sól, wlać letnia wodę, mleko kokosowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojoną szynkę, papryczkę chili, osączone z wody kiełki fasoli mung i dokładnie wymieszać, po czym rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz i dodać do tego wyciągnięte z lodówki wcześniej wymieszane składniki.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski. Dodać do niej kurkumę, cukier sól, wlać letnia wodę, mleko kokosowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojoną szynkę, papryczkę chili, osączone z wody kiełki fasoli mung i dokładnie wymieszać, po czym rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz i dodać do tego wyciągnięte z lodówki wcześniej wymieszane składniki.
Komentarze (0)