Bahn xeo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1819
Bahn xeo
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g szynki wędzonej
  • 5 dag kiełek fasoli mung
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 czerwona papryczka chili
  • pęczek rukoli
  • sól
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy

Opis przygotowania:

Rukolę oraz kiełki fasoli mung umyć osączyć z wody. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i połączyć z rukolą. Dodać do tego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek i zalać gotowym sosem sojowym. Następnie całość oprószyć szczyptą soli, wymieszać i odstawić do lodówki do czasu usmażenia placków. Szynkę pokroić w kostkę. Papryczkę chili posiekać drobno.

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski. Dodać do niej kurkumę, cukier sól, wlać letnia wodę, mleko kokosowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojoną szynkę, papryczkę chili, osączone z wody kiełki fasoli mung i dokładnie wymieszać, po czym rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz i dodać do tego wyciągnięte z lodówki wcześniej wymieszane składniki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów