Ryż zapiekany z kiełbasą i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3322
Składniki:
- 40 g kiełbasy myśliwskiej
- 10 dag suszonych pomidorów
- 2 szklanki ryżu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 por
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Por umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumienić. Ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć sparzonymi pomidorami i zrumienioną kiełbasą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec przez 15 minut, po czym wyciągnąć, polać sosem sojowym i posypać pokrojonym porem. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)