Ryż zapiekany z kiełbasą i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3322
Ryż zapiekany z kiełbasą i pomidorami
FotoosVanRobin/ CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g kiełbasy myśliwskiej
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 por
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Por umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumienić. Ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć sparzonymi pomidorami i zrumienioną kiełbasą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec przez 15 minut, po czym wyciągnąć, polać sosem sojowym i posypać pokrojonym porem. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów