Saltimbocca alla romana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2102
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 25 g szynki parmeńskiej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- pęczek świeżej bazylii
- garść świeżej szałwii
- olej go głębokiego smażenia
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Polędwicę wieprzową pokroić w cienkie plastry o grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i nałożyć na to plastry szynki parmeńskiej. Potem dodać do tego po jednym listku świeżej szałwii, całość spiąć małą wykałaczką, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i lekko zrumienić. Potem do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i wszystko dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Bazylię umyć, osączyć z wody i dodać do składników na talerzu. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do potrawy.
Komentarze (0)