Saltimbocca alla romana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1870
Saltimbocca alla romana
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 25 g szynki parmeńskiej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść świeżej szałwii
  • olej go głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Polędwicę wieprzową pokroić w cienkie plastry o grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i nałożyć na to plastry szynki parmeńskiej. Potem dodać do tego po jednym listku świeżej szałwii, całość spiąć małą wykałaczką, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i lekko zrumienić. Potem do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i wszystko dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Bazylię umyć, osączyć z wody i dodać do składników na talerzu. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów