Miso z tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2009
Składniki:
- 40 g jedwabistego tofu
- 3 g grzybów shitake
- 2 dymki
- 2 g suszonych glonów kombu
- 1 l wody mineralnej, niegazowanej
- 1 łyżka płatków bonito
- 1 łyżka białego miso
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby shitake, glony kombu oraz dymkę umyć i osączyć z wody. Grzyby pozbawić trzonków. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na kawałki wodorosty kombu i płatki bonito. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wodę mineralną i dodać pokrojone na kawałki tofu oraz grzyby shitake. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać miso, wlać sos chili i wszystko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)