Kotlety rybne z ziemniakami i bobem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2628
Kotlety rybne z ziemniakami i bobem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g wędzonej makreli
  • 25 g bobu
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • natka selera
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Bób zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić obrać ze skóry i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę selera. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać oczyszczoną z ości i skóry makrelę wędzoną. Potem oba składniki przepuścić razem przez przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do przepuszczonych składników. Następnie wbić do tego jajko i z całości uformować małe kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć płatkami kukurydzianymi i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Potrawę polać jogurtem naturalnym i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Boczek wędzony pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów