Kotlety rybne z ziemniakami i bobem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2628
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g wędzonej makreli
- 25 g bobu
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 1 cebula
- natka selera
- pęczek drobnego szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Bób zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić obrać ze skóry i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę selera. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać oczyszczoną z ości i skóry makrelę wędzoną. Potem oba składniki przepuścić razem przez przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do przepuszczonych składników. Następnie wbić do tego jajko i z całości uformować małe kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć płatkami kukurydzianymi i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Potrawę polać jogurtem naturalnym i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Boczek wędzony pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)