Zupa chlebowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1530
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 5 kromek czerstwego chleba żytniego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 l bulionu wołowego
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Marchew z pietruszką umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej warzywa i zalać bulionem wołowym. Całość gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego pokruszony na duże kawałki czerstwy chleb żytni. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Boczek wędzony pokroić w małą kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do wazy i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (1)
Jadłam taką jak byłam młoda