Zupa chlebowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1296
Zupa chlebowa
fot. --Xocolatl (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 5 kromek czerstwego chleba żytniego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Marchew z pietruszką umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej warzywa i zalać bulionem wołowym. Całość gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego pokruszony na duże kawałki czerstwy chleb żytni. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Boczek wędzony pokroić w małą kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do wazy i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (1)

Jadłam taką jak byłam młoda

Podobne przepisy

Więcej przepisów