Kaczka duszona z grzbami enoki i prawdziwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2309
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 15 g świeżych grzybów enoki
- 5 g suszonych prawdziwków
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki brandy
- 2 ząbki czosnku
- 2 piersi z kaczki
- 2 marchewki
- 1 por
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
Opis przygotowania:
Suszone prawdziwki opłukać, po czym zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 20 minut. Grzyby enoki dokładnie umyć, potem zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, szybko zagotować i odcedzić. Piersi z kaczki umyć, podzielić na porcje, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni wraz z pokrojonym drobno czosnkiem. Do zrumienionego mięsa wlać brandy, dodać pokrojoną na kawałki marchew, wsypać imbir i smażyć przez 2 min. Dodać do tego osączone z wody suszone prawdziwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko przelać na talerz, przełożyć grzybami enoki i posypać pokrojonym drobno porem.
Komentarze (0)