Kaczka duszona z grzbami enoki i prawdziwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2071
Kaczka duszona z grzbami enoki i prawdziwkami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 15 g świeżych grzybów enoki
  • 5 g suszonych prawdziwków
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki brandy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone prawdziwki opłukać, po czym zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 20 minut. Grzyby enoki dokładnie umyć, potem zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, szybko zagotować i odcedzić. Piersi z kaczki umyć, podzielić na porcje, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni wraz z pokrojonym drobno czosnkiem. Do zrumienionego mięsa wlać brandy, dodać pokrojoną na kawałki marchew, wsypać imbir i smażyć przez 2 min. Dodać do tego osączone z wody suszone prawdziwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko przelać na talerz, przełożyć grzybami enoki i posypać pokrojonym drobno porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów