Carac
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2861
Składniki:
- 400 g zielonego, plastycznego lukru
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- Wypełnienie:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i włożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika foremek i przełożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki. Masło stopić na małym ogniu w rondlu razem z cukrem pudrem. Do stopionych składników dodać połamaną wcześniej czekoladę, po czym wymieszać drewnianą łyżką, rozpuścić na płynną masę i zalać nią wnętrze upieczonego ciasta (1 łyżeczkę masy pozostawić do dekoracji gotowego ciasta).
Całość wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Następnie lukier plastyczny wyrabiać ręcznie przez 1 minutę na stolnicy, po czym rozwałkować go na grubość 5 mm i nałożyć go na zastygniętą czekoladę. Pozostawiona czekoladę do dekoracji podgrzać na małym ogniu, aby się rozpuściła i polać nią gotowe ciasto.
Przygotować wypełnienie: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki. Masło stopić na małym ogniu w rondlu razem z cukrem pudrem. Do stopionych składników dodać połamaną wcześniej czekoladę, po czym wymieszać drewnianą łyżką, rozpuścić na płynną masę i zalać nią wnętrze upieczonego ciasta (1 łyżeczkę masy pozostawić do dekoracji gotowego ciasta).
Całość wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Następnie lukier plastyczny wyrabiać ręcznie przez 1 minutę na stolnicy, po czym rozwałkować go na grubość 5 mm i nałożyć go na zastygniętą czekoladę. Pozostawiona czekoladę do dekoracji podgrzać na małym ogniu, aby się rozpuściła i polać nią gotowe ciasto.
Komentarze (0)