Ramen z jajkiem, krewetkami i grzybami enoki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5031
Ramen z jajkiem, krewetkami i grzybami enoki
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu nitki
  • 20 g krewetek
  • 15 dag grzybów enoki
  • 15 dag zielonego groszku
  • 15 dag surowego boczku
  • 2 jajka
  • 1 bakłażan
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 łyżka gotowego ciemnego sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry i pokroić w plastry. Szczypiorek oraz por pokroić drobno. Grzyby enoki dokładnie oczyścić i umyć. Boczek pokroić na porcje. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 2 cm. Następnie porcje boczku oraz plastry bakłażana przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się oba składniki przyrumienią. Potem ściągnąć z ognia. Wlać do garnka 1,5 l lekko osolonej wody, dodać do tego zrumieniony boczek, oczyszczone krewetki, pokrojony seler, groszek zielony, por i całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do składników sos sojowy i wbić jajka. Kiedy jajka się zetną, całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na makaron. Dodać do tego smażonego bakłażana, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz szafranem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów