Ramen z jajkiem, krewetkami i grzybami enoki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5031
Składniki:
- 30 g makaronu nitki
- 20 g krewetek
- 15 dag grzybów enoki
- 15 dag zielonego groszku
- 15 dag surowego boczku
- 2 jajka
- 1 bakłażan
- 1 mały seler
- 1 por
- 1 łyżka gotowego ciemnego sosu sojowego
- pęczek szczypiorku
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry i pokroić w plastry. Szczypiorek oraz por pokroić drobno. Grzyby enoki dokładnie oczyścić i umyć. Boczek pokroić na porcje. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 2 cm. Następnie porcje boczku oraz plastry bakłażana przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się oba składniki przyrumienią. Potem ściągnąć z ognia. Wlać do garnka 1,5 l lekko osolonej wody, dodać do tego zrumieniony boczek, oczyszczone krewetki, pokrojony seler, groszek zielony, por i całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać do składników sos sojowy i wbić jajka. Kiedy jajka się zetną, całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na makaron. Dodać do tego smażonego bakłażana, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz szafranem.
Komentarze (0)