Kanapki z szynką i pastą łososiową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2317
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 25 g wędzonej szynki w plastrach
- 8 kromek chleba razowego
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- pęczek świeżego majeranku
- sól
- pieprz biały
- Pasta:
- 40 g wędzonego łososia
- 15 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka oliwy
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie, podłużne plastry. Kromki chleba razowego wysmarować jogurtem greckim i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę: łososia przełożyć do maszynki do mięsa, zmielić na jednolita masę, przełożyć do miski i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym.
Następnie dodać do tego tarty parmezan, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżką na wysmarowany jogurtem chleb. Dodać do tego plastry szynki i pokrojone wcześniej ogórki.
Wszystko udekorować gałązkami świeżego majeranku.
Przygotować pastę: łososia przełożyć do maszynki do mięsa, zmielić na jednolita masę, przełożyć do miski i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym.
Następnie dodać do tego tarty parmezan, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżką na wysmarowany jogurtem chleb. Dodać do tego plastry szynki i pokrojone wcześniej ogórki.
Wszystko udekorować gałązkami świeżego majeranku.
Komentarze (0)