Kanapki z szynką i pastą łososiową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2317
Kanapki z szynką i pastą łososiową
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 8 kromek chleba razowego
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • pęczek świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz biały
  • Pasta:
  • 40 g wędzonego łososia
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w cienkie, podłużne plastry. Kromki chleba razowego wysmarować jogurtem greckim i wyłożyć na talerz.

Przygotować pastę: łososia przełożyć do maszynki do mięsa, zmielić na jednolita masę, przełożyć do miski i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym.

Następnie dodać do tego tarty parmezan, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki oraz obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć łyżką na wysmarowany jogurtem chleb. Dodać do tego plastry szynki i pokrojone wcześniej ogórki.

Wszystko udekorować gałązkami świeżego majeranku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów