Manicotti zapiekane w sosie marina

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5254
Manicotti zapiekane w sosie marina
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g makaronu manicotti
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka jarmużu do dekoracji
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Nadzienie:
  • 200 g sera ricotta
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 20 g kiełbasy śląskiej
  • 15 g tartej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Sos marina:
  • 400 g pomidorów w puszcze bez skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.

Przygotować sos marina: pomidory z puszki przelać do miksera i zmiksować. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Następnie wlać do tego zmiksowane pomidory, wino, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać suszone oregano, pieprz oraz sól i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać go go odpowiedniego naczynia do zapiekania.

Przygotować nadzienie: ser ricotta, parmezan oraz mozzarella przełożyć do miski. Szpinak rozmrozić i dodać do składników w misce. Wbić do tego 2 jajka, dodać do tego pokrojoną wcześniej kiełbasę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do szprycy lub foliowego rękawa i wycisnąć do niegotowanego makaronu.

Nadziany makaron przełożyć do naczynia z sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Całość piec do miękkości makaronu. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, osączyć z sosu i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym, udekorować natką jarmużu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawać z chlebem wysmarowanym oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów