Manicotti zapiekane w sosie marina
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5254
Składniki:
- 200 g makaronu manicotti
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 4 kromki chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka jarmużu do dekoracji
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Nadzienie:
- 200 g sera ricotta
- 200 g mrożonego szpinaku
- 20 g kiełbasy śląskiej
- 15 g tartej mozzarelli
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- Sos marina:
- 400 g pomidorów w puszcze bez skórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
Przygotować sos marina: pomidory z puszki przelać do miksera i zmiksować. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Następnie wlać do tego zmiksowane pomidory, wino, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać suszone oregano, pieprz oraz sól i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać go go odpowiedniego naczynia do zapiekania.
Przygotować nadzienie: ser ricotta, parmezan oraz mozzarella przełożyć do miski. Szpinak rozmrozić i dodać do składników w misce. Wbić do tego 2 jajka, dodać do tego pokrojoną wcześniej kiełbasę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do szprycy lub foliowego rękawa i wycisnąć do niegotowanego makaronu.
Nadziany makaron przełożyć do naczynia z sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Całość piec do miękkości makaronu. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, osączyć z sosu i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym, udekorować natką jarmużu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawać z chlebem wysmarowanym oliwą z oliwek.
Przygotować sos marina: pomidory z puszki przelać do miksera i zmiksować. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Następnie wlać do tego zmiksowane pomidory, wino, dodać koncentrat pomidorowy, wsypać suszone oregano, pieprz oraz sól i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać go go odpowiedniego naczynia do zapiekania.
Przygotować nadzienie: ser ricotta, parmezan oraz mozzarella przełożyć do miski. Szpinak rozmrozić i dodać do składników w misce. Wbić do tego 2 jajka, dodać do tego pokrojoną wcześniej kiełbasę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do szprycy lub foliowego rękawa i wycisnąć do niegotowanego makaronu.
Nadziany makaron przełożyć do naczynia z sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Całość piec do miękkości makaronu. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, osączyć z sosu i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym, udekorować natką jarmużu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawać z chlebem wysmarowanym oliwą z oliwek.
Komentarze (0)