Zupa cebulowa z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2017
Składniki:
- 600 ml bulionu wołowego z kostki
- 250 g tartego sera Gruyere
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 50 ml brandy
- 20 g masła
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cebulę białą i czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie masło stopić w rondlu i dodać do niego pokrojoną wcześniej cebule. Smażyć do chwili, aż lekko zbrązowieją, wtedy wlać do nich wino wytrawne, brandy i ocet balsamiczny. Całość posypać suszoną kolendrą i dusić pod przykryciem do chwili, aż połowę płynu wyparuje. Wówczas wlać do tego bulion wołowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia i przelać do miski. Wszystko posypać serem Gruyere świeżo startym na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Komentarze (0)