Zupa groszkowo-cebulowa z pistacjami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2070
Zupa groszkowo-cebulowa z pistacjami
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki łuskanych pistacji
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 l wody
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Dymkę umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Szczypiorek pokroić drobno i przełożyć na talerz. Do zeszklonej dymki dodać rozmrożony groszek i smażyć go przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać wodę, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojony wcześniej szczypiorek i szybko zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski. Następnie pistacje przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów