Zupa groszkowo-cebulowa z pistacjami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2070
Składniki:
- 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki łuskanych pistacji
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 l wody
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Dymkę umyć, osączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Szczypiorek pokroić drobno i przełożyć na talerz. Do zeszklonej dymki dodać rozmrożony groszek i smażyć go przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać wodę, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojony wcześniej szczypiorek i szybko zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski. Następnie pistacje przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)