Melktert

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3760
Melktert
fot. DimiTalen (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Na ciasto:
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na wypełnienie:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło rozetrzeć z cukrem w misce na puszystą masę, wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto, wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: mleko przelać do rondla, dodać do niego masło, wlać ekstrakt waniliowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Jajka wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Następnie do składników w rondlu wsypać mąkę oraz cukier, wymieszać i wlać roztrzepane wcześniej jajka. Całość mieszać drewnianą łyżką i ogrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i łopatka przełożyć do upieczonego ciasto.

Wszystko posypać mielonym cynamonem i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Komentarze (0)