Melktert
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4122
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Na ciasto:
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Na wypełnienie:
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło rozetrzeć z cukrem w misce na puszystą masę, wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto, wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: mleko przelać do rondla, dodać do niego masło, wlać ekstrakt waniliowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Jajka wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Następnie do składników w rondlu wsypać mąkę oraz cukier, wymieszać i wlać roztrzepane wcześniej jajka. Całość mieszać drewnianą łyżką i ogrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i łopatka przełożyć do upieczonego ciasto.
Wszystko posypać mielonym cynamonem i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować wypełnienie: mleko przelać do rondla, dodać do niego masło, wlać ekstrakt waniliowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Jajka wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Następnie do składników w rondlu wsypać mąkę oraz cukier, wymieszać i wlać roztrzepane wcześniej jajka. Całość mieszać drewnianą łyżką i ogrzewać na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i łopatka przełożyć do upieczonego ciasto.
Wszystko posypać mielonym cynamonem i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Komentarze (0)