Zupa pomidorowo-cebulowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1102
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 marchewki
- 1 kg pomidorków cherry
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- mielony pieprz czarny
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej w rondlu, po czym dodać do niego pokrojony czosnek z cebulą i zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone pomidory i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku, solą, pieprzem wsypać do tego suszone oregano, bazylię, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, dobrze wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przelać do wazy i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)