Zupa cebulowa z grzankami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4242
Składniki:
- 10 dag tartego sera ementalera
- 8 plastrów sera mozzarella
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 kg cebuli dymki
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 długa bagietka
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- natka świeżego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Masło stopić w rondlu. Dodać do niego obraną i pokrojoną w plastry cebulę i zeszklić. Następnie wlać olej balsamiczny, doprawić pieprzem, solą, majerankiem, 2 gałązkami rozmarynu i 2 gałązkami natki pietruszki. Zalać winem, wymieszać i dusić pod przykryciem do zrumienienia cebuli. Potem dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku powyższymi przyprawami i zagotować. Zagotowaną zupę ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Bagietkę pokroić na kromki i przypiec grzanki z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe grzanki dodać do zupy. Na grzanki położyć po 2 plastry sera mozzarella, posypać tartym serem ementalerem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 170 stopni, do czasu, aż oba sery się roztopią. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika i udekorować natką pietruszki oraz rozmarynem.
Komentarze (0)