Zupa cebulowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2560
Składniki:
- 4 duże cebule
- 4 kromki chleba
- 4 ziemniaki
- 5 dag masła
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 pęczek szczypiorku
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody. Na wrzątek wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotować na małym ogniu. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła. Zeszkloną dodać do gotowanej zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę zestawić z ognia, wszystkie warzywa wyciągnąć, przetrzeć przez sito i dodać z powrotem do zupy. Dodać do tego śmietanę, pokrojoną drobno natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę przelać do misek. Kromki chleba posmarować masłem i zrumienić na patelni lub w piekarniku. Zrumienione połamać włożyć do zupy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i spożywać na ciepło.
Komentarze (0)