Zupa cebulowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2560
Zupa cebulowa
fot. Danielle Scott / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 4 kromki chleba
  • 4 ziemniaki
  • 5 dag masła
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody. Na wrzątek wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotować na małym ogniu. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła. Zeszkloną dodać do gotowanej zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę zestawić z ognia, wszystkie warzywa wyciągnąć, przetrzeć przez sito i dodać z powrotem do zupy. Dodać do tego śmietanę, pokrojoną drobno natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę przelać do misek. Kromki chleba posmarować masłem i zrumienić na patelni lub w piekarniku. Zrumienione połamać włożyć do zupy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i spożywać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów