Sabudana Khichadi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1444
Sabudana Khichadi to indyjskie danie z kulek tapioki spożywane często na śniadanie. Kulki tapioki moczy się najpierw w wodzie przez kilka godzin, a później smaży na patelni m.in. z ziemniakami, orzeszkami ziemnymi oraz aromatycznymi przyprawami.
Składniki:
- 250 g kulek tapioki
- 100 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju
- 2 suszone liście curry
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka kminku
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Kulki z tapioki przełożyć do miski i zalać je 2 szklankami wody. Moczyć je przez 6 godzin, a po tym czasie odcedzić je na sicie i przełożyć do miski. Następnie ziemniaka obrać ze skóry, umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Do pokrojonego ziemniaka wsypać kminek, szczyptę soli, dobrze wymieszać i smażyć razem do chwili, aż ziemniak zacznie się rumienić. Wtedy wsypać do tego tłuczone orzeszki ziemne, posiekaną drobno papryczkę chili i liście curry. Składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i wymieszać z kulkami tapioki. Sok z cytryny wymieszać z cukrem i polać nim całość. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia.
Komentarze (0)