Currywurst

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5162
Currywurst
fot. Markusram / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 łyżeczka curry
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na sos:
  • 3 łyżki przecier pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1,5 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 9,5 łyżeczki curry
  • szczypta pieprzu cayenne

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w cienką słomkę i upiec na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Upieczone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Kiełbasę śląską ponacinać nożem w poprzek, oprószyć ją szczyptą pieprzu oraz curry i zrumienić na ruszcie rozpalonego grilla. Zrumienioną ściągnąć z grilla i dodać do usmażonych wcześniej frytek.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mieloną paprykę oraz pieprz cayenne. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, sos Worcestershire i miód. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i zagotować.

Gotowy sos ściągnąć z ognia, polać nim grillowaną kiełbasę i oprószyć szczypta curry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów