Currywurst
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5145
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 łyżeczka curry
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na sos:
- 3 łyżki przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1,5 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 9,5 łyżeczki curry
- szczypta pieprzu cayenne
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w cienką słomkę i upiec na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Upieczone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Kiełbasę śląską ponacinać nożem w poprzek, oprószyć ją szczyptą pieprzu oraz curry i zrumienić na ruszcie rozpalonego grilla. Zrumienioną ściągnąć z grilla i dodać do usmażonych wcześniej frytek.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mieloną paprykę oraz pieprz cayenne. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, sos Worcestershire i miód. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotowy sos ściągnąć z ognia, polać nim grillowaną kiełbasę i oprószyć szczypta curry.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mieloną paprykę oraz pieprz cayenne. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, sos Worcestershire i miód. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i zagotować.
Gotowy sos ściągnąć z ognia, polać nim grillowaną kiełbasę i oprószyć szczypta curry.
Komentarze (0)