Zupa z owoców dzikiej róży i ryżu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3254
Składniki:
- 2 szklanki dojrzałych owoców z dzikiej róży
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 1,5 l wody
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Owoce dzikiej róży umyć i przełożyć do rondla. Następnie zalać je 1,5 l wody i gotować przez 20 minut. Ugotowane składniki odcedzić, ale wody nie wylewać. Owoce róży z gotowania przetrzeć prze sito, a przetarte z powrotem dodać do odlanej wody z gotowania. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą, cukier, wlać sok z limonki i całość zagotować. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę, a następnie ściągnąć z ognia i przelać do ryżu w misce.
Komentarze (0)