Zupa z owoców dzikiej róży i ryżu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3254
Zupa z owoców dzikiej róży i ryżu
fot. ratexla / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki dojrzałych owoców z dzikiej róży
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Owoce dzikiej róży umyć i przełożyć do rondla. Następnie zalać je 1,5 l wody i gotować przez 20 minut. Ugotowane składniki odcedzić, ale wody nie wylewać. Owoce róży z gotowania przetrzeć prze sito, a przetarte z powrotem dodać do odlanej wody z gotowania. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą, cukier, wlać sok z limonki i całość zagotować. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę, a następnie ściągnąć z ognia i przelać do ryżu w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów