Zapiekanka cebulowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4882
Składniki:
- 4 duże cebule
- 0,75 l bulionu rosołu (rosół z kostki)
- 0,5 l białego wina wytrawnego
- 3 łyżki masła
- bułka bagietka
- 5 dag sera żółtego (wiórki serowe)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
- pieprz, sól, zioła (np. tymianek)
Opis przygotowania:
Cebule po obraniu pokroić na cienkie talarki. W rondelku stopić masło i wsypać do niego cebulę, podsmażyć na złoty kolor. Czosnek obrać, pokroić drobno i dodać do cebuli, wsypać cukier z ziołami i wszystko razem smażyć przez około 5 minut. Gdy cebula będzie już miękka oprószyć ją mąka i nadal smażyć przez 1 minutę, cały czas dokładnie mieszając. Dodać ocet winny i przykryć wieczkiem rondelek. Całość dusić około 3 minuty. Po tym czasie wlać rosół, wino i oliwę. Całość doprawić pieprzem i solą i gotować około 25 minut. Całą zupę przelać do naczynia żaroodpornego. Na jego wierzchu ułożyć pokrojone kromki bułki, które posypujemy tartym serem i całość zapiekamy przez 5 minut, aż do stopienia się sera.
Podawać gorące.
Podawać gorące.
Komentarze (2)
To nie jest przepis na zapiekankę! Ludzie, to klasyczna francuska zupa cebulowa, którą rzeczywiście zapieka się z grzankami serowymi przed podaniem. Ktoś tu ma kłopot z myśleniem...
Ty masz problemy z myśleniem. Zapiekanka to nie tylko zapiekana bułka, ale także i zupa, którą się zapieka. Jeżeli nie masz pojęcia o dziedzinie, w której się wypowiadasz to zaprzestań tego.<br /><br />Polecam ci zakup słownika języka polskiego i jego studiowanie w wolnych chwilach.<br /><br />zapiekanka<br />
1. ?potrawa z różnych składników zapiekanych w piekarniku?<br />
2. ?połówka długiej bułki zapiekana z dodatkami?<br /><br />Zwróć szczególnie uwagę na to pierwsze znaczenie.