Zapiekanka cebulowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3957

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 0,75 l bulionu rosołu (rosół z kostki)
  • 0,5 l białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • bułka bagietka
  • 5 dag sera żółtego (wiórki serowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, zioła (np. tymianek)

Opis przygotowania:

Cebule po obraniu pokroić na cienkie talarki. W rondelku stopić masło i wsypać do niego cebulę, podsmażyć na złoty kolor. Czosnek obrać, pokroić drobno i dodać do cebuli, wsypać cukier z ziołami i wszystko razem smażyć przez około 5 minut. Gdy cebula będzie już miękka oprószyć ją mąka i nadal smażyć przez 1 minutę, cały czas dokładnie mieszając. Dodać ocet winny i przykryć wieczkiem rondelek. Całość dusić około 3 minuty. Po tym czasie wlać rosół, wino i oliwę. Całość doprawić pieprzem i solą i gotować około 25 minut. Całą zupę przelać do naczynia żaroodpornego. Na jego wierzchu ułożyć pokrojone kromki bułki, które posypujemy tartym serem i całość zapiekamy przez 5 minut, aż do stopienia się sera.
Podawać gorące.

2 komentarze

To nie jest przepis na zapiekankę! Ludzie, to klasyczna francuska zupa cebulowa, którą rzeczywiście zapieka się z grzankami serowymi przed podaniem. Ktoś tu ma kłopot z myśleniem...

Ty masz problemy z myśleniem. Zapiekanka to nie tylko zapiekana bułka, ale także i zupa, którą się zapieka. Jeżeli nie masz pojęcia o dziedzinie, w której się wypowiadasz to zaprzestań tego.<br /><br />Polecam ci zakup słownika języka polskiego i jego studiowanie w wolnych chwilach.<br /><br />zapiekanka<br />
1. ?potrawa z różnych składników zapiekanych w piekarniku?<br />
2. ?połówka długiej bułki zapiekana z dodatkami?<br /><br />Zwróć szczególnie uwagę na to pierwsze znaczenie.

Podobne przepisy