Ramen wegetariański
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3568
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 40 g jedwabistego tofu
- 30 g makaronu ryżowego
- 2 pomidory
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka sezamu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Pokrojoną marchew, cebulę i osączony z zalewy zielony groszek zalać bulionem warzywnym, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Potem dodać do tego pokrojone pomidory i całość gotować jeszcze przez 1 minutę (pomidorów nie rozgotowywać, powinny pozostać twardsze). Następnie ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron ryżowy. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone w plastry tofu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać smażonym sezamem oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)