Ramen wegetariański

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3365
Ramen wegetariański
fot. goblinbox (queen of ad hoc bento) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 40 g jedwabistego tofu
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 2 pomidory
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Pokrojoną marchew, cebulę i osączony z zalewy zielony groszek zalać bulionem warzywnym, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Potem dodać do tego pokrojone pomidory i całość gotować jeszcze przez 1 minutę (pomidorów nie rozgotowywać, powinny pozostać twardsze). Następnie ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron ryżowy. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone w plastry tofu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać smażonym sezamem oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów