Zupa buraczana z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1220
Składniki:
- 100 jogurtu naturalnego
- 3 buraki czerwone
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 jajka
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- natka zielonej pietruszki
- zielony koperek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Po starciu przełożyć je do rondla i zalać bulionem warzywnym. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko zagotować na średnim ogniu, po czym wlać do tego jogurt naturalny, doprawić do smaku solą oraz mielonym, czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie ściągnąć z ognia, przelać na talerz i przestudzić.
Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i koperkiem.
Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i koperkiem.
Komentarze (0)