Zupa buraczana z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1220
Zupa buraczana z jajkiem
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 jogurtu naturalnego
  • 3 buraki czerwone
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 jajka
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • natka zielonej pietruszki
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Po starciu przełożyć je do rondla i zalać bulionem warzywnym. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko zagotować na średnim ogniu, po czym wlać do tego jogurt naturalny, doprawić do smaku solą oraz mielonym, czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie ściągnąć z ognia, przelać na talerz i przestudzić.

Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów