Trzy sosy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1441
Trzy sosy
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na sos kremowy z limonka:
  • 100 ml mleka letniego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 plaster limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos z żółtek i papryki:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • biały pieprz
  • Na sos musztardowy z czosnkiem:
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy kremówki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować sos kremowy z limonką: masło stopić w rondelku. Do stopionego masła dodać mąkę i wymieszać. Potem stopniowo wlewać letnie mleko, cały czas mieszając i gotować na średnim ogniu, aż składniki zaczną gęstnieć. Potem ściągnąć z ognia, dodać do tego śmietanę z parmezanem, wymieszać i wlać sok z limonki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką, jeszcze raz wymieszać i przelać na spodeczek, dekorując limonką.
Przygotować sos z żółtek i papryki: żółtka utrzeć z musztardą, cukrem oraz szczyptą soli na jednolita masę. Gdy masa zacznie gęstnieć, w czasie ucierania wlać do niej oliwę z oliwek, dodać pokrojoną drobno i pozbawioną nasion czerwoną paprykę i wlać sok z limonki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Gotowy przelać do drugiego spodeczka i udekorować plastrem papryki.
Przygotować sos musztardowy z czosnkiem: 2 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Następnie dodać do tego musztardę, śmietanę i całość dobrze rozetrzeć. Potem wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, dokładnie wymieszać i przełożyć na trzeci spodeczek. Całość udekorować 1 ząbkiem czosnku.
Sosy idealnie nadają się do mięs i ryb.

0 komenatrzy

Podobne przepisy