Trzy sosy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2488
Składniki:
- Na sos kremowy z limonka:
- 100 ml mleka letniego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 plaster limonki
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz biały
- Na sos z żółtek i papryki:
- 2 żółtka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- biały pieprz
- Na sos musztardowy z czosnkiem:
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy kremówki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować sos kremowy z limonką: masło stopić w rondelku. Do stopionego masła dodać mąkę i wymieszać. Potem stopniowo wlewać letnie mleko, cały czas mieszając i gotować na średnim ogniu, aż składniki zaczną gęstnieć. Potem ściągnąć z ognia, dodać do tego śmietanę z parmezanem, wymieszać i wlać sok z limonki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką, jeszcze raz wymieszać i przelać na spodeczek, dekorując limonką.
Przygotować sos z żółtek i papryki: żółtka utrzeć z musztardą, cukrem oraz szczyptą soli na jednolita masę. Gdy masa zacznie gęstnieć, w czasie ucierania wlać do niej oliwę z oliwek, dodać pokrojoną drobno i pozbawioną nasion czerwoną paprykę i wlać sok z limonki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Gotowy przelać do drugiego spodeczka i udekorować plastrem papryki.
Przygotować sos musztardowy z czosnkiem: 2 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Następnie dodać do tego musztardę, śmietanę i całość dobrze rozetrzeć. Potem wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, dokładnie wymieszać i przełożyć na trzeci spodeczek. Całość udekorować 1 ząbkiem czosnku.
Sosy idealnie nadają się do mięs i ryb.
Przygotować sos z żółtek i papryki: żółtka utrzeć z musztardą, cukrem oraz szczyptą soli na jednolita masę. Gdy masa zacznie gęstnieć, w czasie ucierania wlać do niej oliwę z oliwek, dodać pokrojoną drobno i pozbawioną nasion czerwoną paprykę i wlać sok z limonki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Gotowy przelać do drugiego spodeczka i udekorować plastrem papryki.
Przygotować sos musztardowy z czosnkiem: 2 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Następnie dodać do tego musztardę, śmietanę i całość dobrze rozetrzeć. Potem wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, dokładnie wymieszać i przełożyć na trzeci spodeczek. Całość udekorować 1 ząbkiem czosnku.
Sosy idealnie nadają się do mięs i ryb.
Komentarze (0)