Charczo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2890
Charczo
fot. A.Savin (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 100 g ryżu
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • 1,5 l wody
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej, czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta suszonego szafranu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać mieloną paprykę chili, kminek, suszoną kolendrę i szczyptę szafranu. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone mięso i zrumienić. Następnie składniki zalać wodą, wsypać do tego ryż, tłuczone orzechy włoskie, migdały i gotować przez 5 minut. Potem wlać do tego pomidory z puszki, dodać pokrojoną wcześniej paprykę, marchew, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotowa zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów