Charczo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3140
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 100 g ryżu
- 2 marchewki
- 2 łyżki pomidorów w zalewie
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- 1,5 l wody
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej, czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta suszonego szafranu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać mieloną paprykę chili, kminek, suszoną kolendrę i szczyptę szafranu. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone mięso i zrumienić. Następnie składniki zalać wodą, wsypać do tego ryż, tłuczone orzechy włoskie, migdały i gotować przez 5 minut. Potem wlać do tego pomidory z puszki, dodać pokrojoną wcześniej paprykę, marchew, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotowa zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)