Sałatka buraczana z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 562
Składniki:
- 200 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 czerwone buraczki z liśćmi
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Buraczki wraz liśćmi umyć i odsączyć z wody. Liście odciąć od buraków, sparzyć je wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki do miski. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do liści buraczanych w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Dodać do tego łuskane orzechy włoskie. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, oraz białego pieprzu i wymieszać.
Komentarze (0)