Sałatka buraczana z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 562
Sałatka buraczana z orzechami
fot. bhofack2 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 czerwone buraczki z liśćmi
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Buraczki wraz liśćmi umyć i odsączyć z wody. Liście odciąć od buraków, sparzyć je wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki do miski. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do liści buraczanych w misce. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Dodać do tego łuskane orzechy włoskie. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, oraz białego pieprzu i wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów