Tortilla buraczana z serem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1130
Składniki:
- 400 g sera twarogowego koziego
- 6 czerwonych buraków
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 tortille kukurydziane
- 1 pęczek świeżych liści botwiny
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Buraki czerwone oraz botwinkę umyć. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych. Do startych buraków wsypać starty parmezan, doprawić je do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć na tortille. Wierzch posypać kruszonym serem twarogowym. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż ser zacznie się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżymi liśćmi botwinki.
Komentarze (0)