Zupa buraczana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1711
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywny z kostki
- 4 czerwone buraki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 cebula
- kiełki rzodkiewki do przybrania
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Buraki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej buraki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i całość gotować do miękkości składników. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Gotową zupę podawać ze śmietaną kremówką oraz kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)