Zupa buraczana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1711
Zupa buraczana
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywny z kostki
  • 4 czerwone buraki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • kiełki rzodkiewki do przybrania

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Buraki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej buraki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i całość gotować do miękkości składników. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Gotową zupę podawać ze śmietaną kremówką oraz kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów