Sałatka buraczana z orzechami i pomarańczą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 851
Składniki:
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 4 czerwone buraki
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Buraki oraz natkę zielonej pietruszki umyć. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych buraków dodać łuskane orzechy włoskie, wlać do tego olej, wsypać szczyptę soli, pieprzu oraz cukru i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do miski, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)