Sałatka buraczana z orzechami i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 851
Sałatka buraczana z orzechami i pomarańczą
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 czerwone buraki
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Buraki oraz natkę zielonej pietruszki umyć. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych buraków dodać łuskane orzechy włoskie, wlać do tego olej, wsypać szczyptę soli, pieprzu oraz cukru i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do miski, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów