Sałatka buraczana z brukselką i imbirem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1396
Składniki:
- 20 g brukselki
- 4 buraczki czerwone
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 główka czerwonej sałaty
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach do miski ze startym wcześniej imbirem. Następnie brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników w misce. Całość zalać oliwą z oliwek, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, cukrem, następnie wymieszać i przełożyć na liście sałaty. Wszystko wstawić na 20 minut do lodówki.
Komentarze (0)