Sałatka buraczana z brukselką i imbirem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1223
Sałatka buraczana z brukselką i imbirem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g brukselki
  • 4 buraczki czerwone
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach do miski ze startym wcześniej imbirem. Następnie brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników w misce. Całość zalać oliwą z oliwek, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, cukrem, następnie wymieszać i przełożyć na liście sałaty. Wszystko wstawić na 20 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów