Curry ryżowe z baklażanem, morelami i żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2141
Curry ryżowe z baklażanem, morelami i żurawiną
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego curry, kurkumę i ugotować na sypko. Następnie odparować i wyłożyć na talerz. Bakłażana umyć, osaczyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego bakłażana oraz morele. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną papryka i wlać do tego syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać sparzoną żurawiną oraz tłuczonymi orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów