Curry ryżowe z baklażanem, morelami i żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2141
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 1 szklanka ryżu
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 szklanka suszonych moreli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego curry, kurkumę i ugotować na sypko. Następnie odparować i wyłożyć na talerz. Bakłażana umyć, osaczyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego bakłażana oraz morele. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną papryka i wlać do tego syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać sparzoną żurawiną oraz tłuczonymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)