Zupa brokułowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 946
Zupa brokułowa
fot. vanillaechoes (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 brokuł
  • 1 ćwiartka selera (korzeń)
  • 1 świeża gałązka lubczyku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • chleb razowy

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz lubczyk umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki. Do rondla wrzucić wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, gałązkę świeżego lubczyku i całość zalać bulionem warzywnym. Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy całość doprawić do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, po czym wlać do tego śmietanę, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów