Zupa brokułowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1231
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 brokuł
- 1 ćwiartka selera (korzeń)
- 1 świeża gałązka lubczyku
- sól
- pieprz czarny mielony
- chleb razowy
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz lubczyk umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki. Do rondla wrzucić wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, gałązkę świeżego lubczyku i całość zalać bulionem warzywnym. Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy całość doprawić do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, po czym wlać do tego śmietanę, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)