Kiełbasa z krewetkami i ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2527
Składniki:
- 200 g kiełbasy śląskiej
- 8 mrożonych krewetek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w krążki. Kiełbasę pokroić na kawałki. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona paprykę, kiełbasę oraz oczyszczone krewetki. Całość oprószyć pieprzem, solą oraz rozmarynem, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy oraz ugotowany wcześniej ryż. Potem składniki wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)