Tarta kalafiorowo-brokułowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2558
Składniki:
- 20 g tartego sera gouda
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 1 jajko
- sól
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Opis przygotowania:
Kalafiora z brokułem dokładnie umyć i podzielić na różyczki, następnie razem przełożyć do osobnych rondli, zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, dodać masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować ręcznie w wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Następnie dodać do tego ugotowanego kalafiora i brokuła. Tarty ser gouda wymieszać z jajkiem w rondlu i doprawić go szczyptą soli oraz mieloną słodka papryką. Wymieszanymi składnikami zalać całość w formie.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, dodać masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować ręcznie w wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Następnie dodać do tego ugotowanego kalafiora i brokuła. Tarty ser gouda wymieszać z jajkiem w rondlu i doprawić go szczyptą soli oraz mieloną słodka papryką. Wymieszanymi składnikami zalać całość w formie.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Komentarze (0)