Warzywa smażone z pesto
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2093
Składniki:
- 4 pietruszki (korzeń)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg marchewki
- 1 szklanka oleju
- sól
- pieprz
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka łuskanych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów laskowych
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Warzywa korzenne wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i przełożyć je do brytfanki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do warzyw. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną wyciągnąć je z piekarnika, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Przygotować pesto: rukolę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Do rukoli dodać łuskane orzechy ziemne i tłuczone orzechy laskowe. Następnie wsypać do tego tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do warzyw w misce.
Przygotować pesto: rukolę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Do rukoli dodać łuskane orzechy ziemne i tłuczone orzechy laskowe. Następnie wsypać do tego tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do warzyw w misce.
Komentarze (0)