Warzywa smażone z pesto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1845
Warzywa smażone z pesto
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • sól
  • pieprz
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka łuskanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów laskowych
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Warzywa korzenne wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i przełożyć je do brytfanki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do warzyw. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną wyciągnąć je z piekarnika, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.

Przygotować pesto: rukolę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Do rukoli dodać łuskane orzechy ziemne i tłuczone orzechy laskowe. Następnie wsypać do tego tarty parmezan, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do warzyw w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów