Ziemniaki z pastą brokułową i sosem grzybowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1888
Ziemniaki z pastą brokułową i sosem grzybowym
fot. wrestlingentropy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • Na pastę brokułową:
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Na sos grzybowy:
  • 5 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 żabki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić w plastry i wyłożyć na talerz.

Przygotować pastę brokułową: brokuła podzielić na różyczki i włożyć do rondla. Dodać do tego obraną ze skóry cebulę, po czym oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki dodać do ziemniaków na talerzu.

Przygotować sos grzybowy: podgrzybki lub prawdziwki umyć pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 10 minut. Po tym czasie osączyć z wody (ale jej nie wylewać) i pokroić drobno. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, wsypać do tego mąkę i dokładnie rozmieszać. Do rozmieszanych składników dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem wlać do tego 2 łyżki wody z ugotowanych wcześniej grzybów, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem, wymieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim cała potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów