Ziemniaki z pastą brokułową i sosem grzybowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1888
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- sól
- pieprz
- Na pastę brokułową:
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Na sos grzybowy:
- 5 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 żabki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić w plastry i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę brokułową: brokuła podzielić na różyczki i włożyć do rondla. Dodać do tego obraną ze skóry cebulę, po czym oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować sos grzybowy: podgrzybki lub prawdziwki umyć pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 10 minut. Po tym czasie osączyć z wody (ale jej nie wylewać) i pokroić drobno. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, wsypać do tego mąkę i dokładnie rozmieszać. Do rozmieszanych składników dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem wlać do tego 2 łyżki wody z ugotowanych wcześniej grzybów, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem, wymieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim cała potrawę.
Przygotować pastę brokułową: brokuła podzielić na różyczki i włożyć do rondla. Dodać do tego obraną ze skóry cebulę, po czym oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować sos grzybowy: podgrzybki lub prawdziwki umyć pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 10 minut. Po tym czasie osączyć z wody (ale jej nie wylewać) i pokroić drobno. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, wsypać do tego mąkę i dokładnie rozmieszać. Do rozmieszanych składników dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem wlać do tego 2 łyżki wody z ugotowanych wcześniej grzybów, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem, wymieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim cała potrawę.
Komentarze (0)